Maślankowe ciasto z truskawkami
składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
0,5 szklanki oleju
2 jajka
0,5 szklanki maślanki (lub kefiru)
skórka otarta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
około 200 gram truskawek
wykonanie:
jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę,.
Zmieszaj razem mąkę proszek do pieczenia i sól
Olej zmieszaj z maślanką
Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami,
dodaj skórkę i sok z cytryny
wyłóż ciasto do wąskiej (keksówki) foremki wyłożonej papierem do pieczenia
na wierzchu powkładaj owoce (mogą być inne)
piecz w 180 stopniach przez około godzinę – do suchego patyczka
po upieczeniu i wystudzeniu polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz