expresowa babka z truskawkami
1 szklanka mąki (użyła więcej + jedna czubata łyżka)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
125gram miękkiej margaryny 1/2kostki
2-3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
owoce np.: truskawki, ale mogą być też wiśnie, maliny, jagody, jabłka, śliwki lub ich mieszanka
cukier puder do posypania
przygotowanie:
Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę.
Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować.
Ciasto przełożyć do tortownicy albo formy z kominem wysmarowanej masłem.
Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" je w ciasto.
Mrożonych
owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące, oczywiście nie
wpychać , bo i tak same lekko opadną. Piec ok. 1 godziny (sprawdzać
patyczkiem) w 180 stopniach. z termoobiegiem 170 stopni
Upieczone
i przestudzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub
polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz