Translate

sobota, 30 kwietnia 2022

Babka z truskawkami

  

expresowa babka z truskawkami

1 szklanka mąki (użyła więcej +   jedna czubata łyżka)

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

125gram miękkiej margaryny 1/2kostki

2-3 jajka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

owoce np.: truskawki, ale mogą być też wiśnie, maliny, jagody, jabłka, śliwki lub ich mieszanka

cukier puder do posypania


przygotowanie:


Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę.

Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować.

Ciasto przełożyć do tortownicy albo formy z kominem wysmarowanej masłem.

Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" je w ciasto.

Mrożonych owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące, oczywiście nie wpychać , bo i tak same lekko opadną. Piec ok. 1 godziny (sprawdzać patyczkiem) w 180 stopniach. z termoobiegiem 170 stopni
Upieczone i przestudzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF