Translate

sobota, 6 lutego 2021

Sernik Rosyjski


 Sernik Rosyjski

Orzechowy spód:

3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych

1 szklanka mąki pszennej tortowej

3 łyżki cukru

1łyżeczka proszku do pieczenia

100 gram miękkiego masła

szczypta gałki muszkatołowej


masa serowa:

1 kg sera (może być z wiaderka)

300ml śmietany 30%

1 szklanka cukru

6 jaj

1 budyń śmietankowy lub waniliowy

szczypta soli


Sposób przygotowania:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać zmielone orzechy i masło, zagnieść jednolite ciasto. Kwadratową formę o wymiarach 26x26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.

Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić, żeby przestygło. Ser (twaróg) przełożyć do większej miski

i zmiksować z cukrem, żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli.

Żółtka dodawać po jednym do sera mieszając, dodać proszek budyniowy, dobrze schłodzoną śmietanę ubitą w oddzielnym naczyniu dodać do masy serowej delikatnie mieszając.

Na koniec dodać pianę z białek.

Masę wyłożyć na podpieczony spód.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a następnie zmniejszyć temperature do 150 stopni i piec jeszcze godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia uchylić drzwiczki i lekko wysunąć blaszkę.

Brzegi ciasta obkroić nożem żeby oddzielić od ścianek formy. W ten sposób sernik się nie zapadnie

na środku.

Po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut

a następnie wyjęłam na kratkę. Po wystudzeniu można schłodzić w lodówce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Sernik jest przepyszny, spód fajnie chrupie, natomiast masa serowa jest niezwykle puszysta i delikatna. Sernik pęka w czasie pieczenia ale się nie zapada na środku. Polecam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF