Sernik Rosyjski
Orzechowy spód:
3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1 szklanka mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram miękkiego masła
szczypta gałki muszkatołowej
masa serowa:
1 kg sera (może być z wiaderka)
300ml śmietany 30%
1 szklanka cukru
6 jaj
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę gałki muszkatołowej. Dodać zmielone orzechy i masło, zagnieść jednolite ciasto. Kwadratową formę o wymiarach 26x26 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć i odstawić, żeby przestygło. Ser (twaróg) przełożyć do większej miski
i zmiksować z cukrem, żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli.
Żółtka dodawać po jednym do sera mieszając, dodać proszek budyniowy, dobrze schłodzoną śmietanę ubitą w oddzielnym naczyniu dodać do masy serowej delikatnie mieszając.
Na koniec dodać pianę z białek.
Masę wyłożyć na podpieczony spód.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut a następnie zmniejszyć temperature do 150 stopni i piec jeszcze godzinę. Na około 15 minut przed końcem pieczenia uchylić drzwiczki i lekko wysunąć blaszkę.
Brzegi ciasta obkroić nożem żeby oddzielić od ścianek formy. W ten sposób sernik się nie zapadnie
na środku.
Po upieczeniu zostawiłam ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na kilkanaście minut
a następnie wyjęłam na kratkę. Po wystudzeniu można schłodzić w lodówce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Sernik jest przepyszny, spód fajnie chrupie, natomiast masa serowa jest niezwykle puszysta i delikatna. Sernik pęka w czasie pieczenia ale się nie zapada na środku. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz