Translate

sobota, 27 czerwca 2020

prosta Szarlotka


prosta Szarlotka

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej (= 300 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
Mus jabłkowy:
  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto kruche: 

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i proszku do
pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  1. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

  2. Przygotować mus jabłkowy: 

  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). ja użyłam gotowego ze sklepu z jabłek prażonych.
  4. Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu).

  6. Połowę ciasta wykleić na dnie formy. Wyłożyć mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywać kawałki i układać je na musie jabłkowym. (Można również ciasto rozwałkować lub zetrzeć na tarce). ja polałam lukrem cynamonowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF