Składniki
50 g masła2 jajka
250 ml mleka
250 g mąki
3 łyżki cukru (można dodać więcej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
- Roztopić masło. Odstawić.
- W misce rozbełtać jajka z mlekiem.
- Dodać suche składniki i dobrze wymieszać.
- Do masy dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Całość powinna być dość gęsta.
- Smażyć placuszki o średnicy ok 10 cm na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można dodać trochę masła do pierwszej partii placuszków), na średnim ogniu.
- Na normalnej patelni powinny zmieścić się 4 placuszki.
- Placuszki należy obrócić na drugą stronę kiedy na wierzchu ciasta pojawią się małe dziurki.
- Podawać ułożone jeden na drugim z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz