Translate

niedziela, 21 sierpnia 2016

pancakes




Składniki

50 g masła 
2 jajka  
250 ml mleka 
250 g mąki 
3 łyżki cukru (można dodać więcej) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli

Wykonanie:

  1. Roztopić masło. Odstawić.
  2. W misce rozbełtać jajka z mlekiem.
  3. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać.
  4. Do masy dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Całość powinna być dość gęsta.
  5. Smażyć placuszki o średnicy ok 10 cm na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu (ewentualnie można dodać trochę masła do pierwszej partii placuszków), na średnim ogniu. 
  6. Na normalnej patelni powinny zmieścić się 4 placuszki.
  7. Placuszki należy obrócić na drugą stronę kiedy na wierzchu ciasta pojawią się małe dziurki.
  8. Podawać ułożone jeden na drugim z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF