To jest podstawowy przepis na kotlety po Lwowsku ja go trochę przerobiłam i zamiast świeżego kurczaka zmieliłam mięso które miałam z rosołu (można zmielić inne które mamy) zamieniając 2 żółtka na całe jajka, wyszły pyszne smacznego :)
Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 30 dkg sera żółtego
- 1 czerstwa bułka
- bułka tarta do panierowania
- 2 żółtka
- łyżka masła
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso piersi kurczaka zmielić w maszynce, dodać żółtka, starty ser, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Wyrobić masę mięsną. Formować kotlety (moczyć ręce w wodzie, żeby się nie kleiły), panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Mięso piersi kurczaka zmielić w maszynce, dodać żółtka, starty ser, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę oraz masło i przyprawy. Wyrobić masę mięsną. Formować kotlety (moczyć ręce w wodzie, żeby się nie kleiły), panierować w bułce tartej, smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz