"Zrazy"
wołowina karkówka 1kg,
około 150g świeżego boczku,
4 kiszone ogórki,
1 duża cebula lub 2 małe,
musztarda rosyjska lub sarepska,
2 listki laurowe,
około 4 kulki ziela angielskiego,
olej do smażenia,
1 łyżka mąki.
Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm kotlety, włożyć między folie spożywczą i rozbić tłuczkiem na
cienkie płaty, każdy posmarować musztardą, posolić i popieprzyć. Cebulę i boczek obrać i pokroić w
kostkę a ogórek pokroić w niezbyt grube słupki. Ułożyć na plastrach cebulę,
boczek i ogórek. Boki mięsa zawinąć do środka i ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub
związać białą bawełnianą nitką.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać niewielką ilość tłuszczu,
obsmażać roladki ze wszystkich stron aż zrobią się ciemno brązowe (nie spalić), podlać wodą, dodać
liść laurowy i ziele angielskie, posolić posypać trochę pieprzem i dusić około 1 godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa co jakiś czas dolewając wody gdy odparuje. Kiedy mięso
będzie miękkie odparować nadmiar płynu. Posmakować sos i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do słoika dolać zimnej wody zakręcić i roztrzepać dolać 1-2 łyżki sosu, zahartować i zaciągnąć sos. Podawać z kluskami śląskimi i
kapustą modrą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz