Translate

wtorek, 22 grudnia 2015

Zrazy zawijane

"Zrazy"

wołowina karkówka 1kg, 
około 150g świeżego boczku,
4 kiszone ogórki,
1 duża cebula lub 2 małe,
musztarda rosyjska lub sarepska,
 2 listki laurowe,
około 4 kulki ziela angielskiego,
 olej do smażenia,
1 łyżka mąki.


Wykonanie:
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm kotlety, włożyć między folie spożywczą i  rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, każdy posmarować musztardą, posolić i popieprzyć. Cebulę i boczek  obrać i pokroić w kostkę a ogórek pokroić w niezbyt grube  słupki. Ułożyć na plastrach cebulę, boczek i ogórek. Boki mięsa zawinąć do środka i ciasno zwinąć płaty mięsa w roladę i spiąć szpilkami lub związać białą bawełnianą nitką.
Na patelni lub w rondlu rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, obsmażać roladki ze wszystkich stron aż zrobią się ciemno brązowe (nie spalić), podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, posolić posypać trochę pieprzem i dusić około 1 godzinę pod przykryciem do miękkości mięsa co jakiś czas dolewając wody gdy odparuje. Kiedy mięso będzie miękkie odparować nadmiar płynu. Posmakować sos i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
 Mąkę wsypać do słoika dolać zimnej wody zakręcić i roztrzepać dolać 1-2 łyżki sosu, zahartować i zaciągnąć sos. Podawać z kluskami śląskimi i kapustą modrą




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF