Translate

piątek, 9 października 2015

Pierogi Leniwe


PIEROGI LENIWE

Składniki:
 500 gram ugotowanych ziemniaków
500 gram półtłustego twarogu
2 jajka
około 100 gram mąki (plus do oprószenia)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego


Wykonanie: 

Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce i włożyć do miski, wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę, cukier oraz cukier waniliowy.
Wyrabiać ciasto przez chwilę aż zrobi się elastyczne formując kulę, w razie potrzeby dodać garść mąki, na stole oprószonym mąką uformować wałki grubości cygara, rozpłaszczyć lekko nożem i pokroić na kawałki.
Zagotować lekko osoloną wodę i wrzucać do wrządku delikatnie mieszając żeby się nie przylepiły do dna, po wypłynięciu wyjmować.
Można podać posypane cukrem i polane gęstą śmietaną lub zrumienić bułkę tartą z cukrem, masłem i cynamonem składniki dobierając na oko.


Życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF