Sos bolognese, to
sos pomidorowo-warzywny z dodatkiem duszonej, mielonej
wołowiny.
Tradycyjnie dodawany jest do lazanii, spaghetti i innych rodzajów makaronu. Ja wykorzystuję go z ogromnym powodzeniem także do warzyw, np. smażonej cukinii czy pieczonego bakłażana.
Tradycyjnie dodawany jest do lazanii, spaghetti i innych rodzajów makaronu. Ja wykorzystuję go z ogromnym powodzeniem także do warzyw, np. smażonej cukinii czy pieczonego bakłażana.
Uwaga:)
Dla zaoszczędzenia czasu, sos ten warto od razu ugotować w większej ilości, a następnie zawekować w małych słoiczkach lub zamrozić.
Dla zaoszczędzenia czasu, sos ten warto od razu ugotować w większej ilości, a następnie zawekować w małych słoiczkach lub zamrozić.
Składniki: (10
porcji)
400 g mielonej wołowiny
1-2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego (720g)
oliwa
1-2 łyżeczki tymianku
1-2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
400 g mielonej wołowiny
1-2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego (720g)
oliwa
1-2 łyżeczki tymianku
1-2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać.
Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać.
Na dużej patelni
rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Mięso podzielić na 3 części i
kolejno obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i lekko
się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno
rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać
1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15
minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody.
Dodać przecier
pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20
minut do czasu aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać ze
wstążkami cukiniowymi,
pieczonym bakłażanem lub smażonymi
krążkami z cukinii.
Smacznego
Smacznego
zapiekany z cukinia i serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz