Translate

poniedziałek, 16 marca 2015

SOS BOLOGNESE



Sos bolognese, to sos pomidorowo-warzywny z dodatkiem duszonej, mielonej wołowiny.
Tradycyjnie dodawany jest do lazanii, spaghetti i innych rodzajów makaronu. Ja wykorzystuję go z ogromnym powodzeniem także do warzyw, np. smażonej cukinii czy pieczonego bakłażana.
Uwaga:)
Dla zaoszczędzenia czasu, sos ten warto od razu ugotować w większej ilości, a następnie zawekować w małych słoiczkach lub zamrozić.
Składniki: (10 porcji)
400 g mielonej wołowiny
1-2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
4-5 ząbków czosnku
1 butelka przecieru pomidorowego (720g)
oliwa
1-2 łyżeczki tymianku
1-2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie:
Cebule i paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub bardzo drobno posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Mięso podzielić na 3 części i kolejno obsmażać aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy i lekko się przyrumieni. Przełożyć do dużego garnka. Dodać drobno rozdrobnioną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Wlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić na średnim ogniu około 15 minut, w razie konieczności dolać odrobinę więcej wody.
Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu kolejne 15-20 minut do czasu aż mięso będzie miękkie, a smaki się połączą. Doprawić solą oraz pieprzem.
zapiekany z cukinia i serem 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF