Translate

piątek, 2 stycznia 2015

Buraczki tarte


  Przepis  jest inspiracją do chłodnika, barszczu czerwonego, buraczków na zimno i tych na ciepło do obiadu.

 Składniki:


  • 5 kg buraków - już startych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki soli
  • buraki już bez liści ale z ogonkiem umyć i ułożyć ciasno w dużym garnku
  • zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu około godziny, sprawdzić widelcem czy szpikulcem lub długą wykałaczką czy są już miękkie
  • jak się ugotowały wykłożyć je do dużej miski, zalać zimną wodą i w tej wodzie obierać - praktycznie skóra sama z nich elegancko schodzi, na sam koneic obcinam ogonek i pozostałości po liściach
  • przy takiej dużej przetworowej ilości można ścierać je na tarce do jarzyn w maszynce elektrycznej, jak mam ich mniej na jarzynowej ręcznej tarce - do dużej miski
  • dodać najpierw połowę składników - cukru, octu i soli, dokładnie wymieszać i spróbować, napisałam, że połowę, bo buraczki buraczkom nie równe są w smaku.
  • dokładnie wymieszanymi i przyprawionymi  buraczkami napełniam słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu, dociskając buraczki w słoiku
  • ranty słoików wycierać do czysta, mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut od chwili zagotowania
  • wystudzone, wynieść do piwnicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF