Translate

poniedziałek, 6 października 2025

Syrniki – klasyczne rosyjskie placuszki z twarogu


Syrniki – klasyczne rosyjskie placuszki z twarogu

(na podstawie RussianFood.com, Povar.ru i Gastronom.ru)

Składniki:

  • Twaróg (rosyjski, ziarnisty, lekko suchy) – 400 g

  • Jajko – 1 sztuka

  • Cukier – według smaku (ok. 2–3 łyżki, jeśli chcesz orientacyjnie)

  • cukier waniliowy

  • Mąka pszenna – trochę do masy + trochę do obtoczenia (zazwyczaj 2–3 łyżki do środka)

  • Sól – szczypta

  • Olej lub masło klarowane – do smażenia


Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przełóż do miski. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć go przez sito, żeby masa była bardziej jednolita (Rosjanki często to robią). Ja rozgniotłam widelcem.

  2. Dodaj jajko, cukier i szczyptę soli i wanilie.  Dobrze wymieszaj.

  3. Wsyp trochę mąki – tylko tyle, żeby masa nie była zbyt miękka i dało się z niej formować placuszki.

  4. Uformuj z masy małe krążki (syrniki) – lekko spłaszczone.

  5. Obtocz każdy w mące.

  6. Rozgrzej patelnię z olejem lub masłem klarowanym.

  7. Smaż syrniki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.


Podanie:
Rosjanie jedzą je:
– ze śmietaną (smetana),
– z dżemem wiśniowym, truskawkowym albo malinowym,
– czasem z miodem lub skondensowanym mlekiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF