Syrniki – klasyczne rosyjskie placuszki z twarogu
(na podstawie RussianFood.com, Povar.ru i Gastronom.ru)
Składniki:
-
Twaróg (rosyjski, ziarnisty, lekko suchy) – 400 g
-
Jajko – 1 sztuka
-
Cukier – według smaku (ok. 2–3 łyżki, jeśli chcesz orientacyjnie)
cukier waniliowy
-
Mąka pszenna – trochę do masy + trochę do obtoczenia (zazwyczaj 2–3 łyżki do środka)
-
Sól – szczypta
-
Olej lub masło klarowane – do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Twaróg przełóż do miski. Jeśli chcesz, możesz przetrzeć go przez sito, żeby masa była bardziej jednolita (Rosjanki często to robią). Ja rozgniotłam widelcem.
-
Dodaj jajko, cukier i szczyptę soli i wanilie. Dobrze wymieszaj.
-
Wsyp trochę mąki – tylko tyle, żeby masa nie była zbyt miękka i dało się z niej formować placuszki.
-
Uformuj z masy małe krążki (syrniki) – lekko spłaszczone.
-
Obtocz każdy w mące.
-
Rozgrzej patelnię z olejem lub masłem klarowanym.
-
Smaż syrniki na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
Podanie:
Rosjanie jedzą je:
– ze śmietaną (smetana),
– z dżemem wiśniowym, truskawkowym albo malinowym,
– czasem z miodem lub skondensowanym mlekiem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz