🍏 Jesienny keks Aeliry
Jesień ma swój rytm — zapach cynamonu, szelest liści i to ciepło, które płynie z piekarnika. Właśnie wtedy powstał ten przepis — prosty, domowy i pełen aromatu jabłek. „Jesienny keks Aeliry” to ciasto, które smakuje jak chwila spokoju po długim dniu.
Składniki:
-
3 średnie jabłka (obrane, pokrojone w średnią kostkę)
-
200 g miękkiego masła
-
180 g cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie, ja dałam 120gram)
-
3 jajka
-
250 g mąki pszennej
-
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
-
50 g orzechów (opcjonalnie, grubo posiekane)
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
-
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, mieszając po każdym.
-
W osobnej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
-
Połącz obie masy, dodaj jabłka i orzechy, wymieszaj delikatnie.
-
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz 50–60 minut do suchego patyczka ( u mnie to było 50 minut).
-
Wystudź, pokrój i pozwól, by zapach jabłek i cynamonu wypełnił cały dom. 🍁


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz