Translate

wtorek, 21 października 2025

Kapusta miodowa z jabłkiem

 


Kapusta miodowa z jabłkiem 

To danie jest ciche i ciepłe — jak płomień świecy w dłoniach.
Nie bigos, nie surówka, lecz oddech ziemi i spokój w smaku.
Kapusta, jabłko, cebula, masło i miód — proste składniki, które razem tworzą coś magicznego.


🍃 Składniki:

  • ½ główki kapusty stożkowej lub młodej białej

  • 1 duża cebula, pokrojona w piórka

  • 1 średnie jabłko (kwaśne lub półkwaśne, np. Bramley, Braeburn lub Jazz)

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka miodu

  • kilka listków świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)

  • szczypta zwykłego kminku (Carum carvi, nie rzymskiego)

  • odrobina soku z cytryny

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • (opcjonalnie) łyżka białego wina 


🔥 Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni roztop masło.

  2. Dodaj cebulę, smaż powoli, aż stanie się szklista i lekko złocista.

  3. Dorzuć jabłko (ze skórką, pokrojone w cienkie półplasterki) i smaż razem 2–3 minuty, aż zmięknie.

  4. Dodaj kapustę, dopraw solą, odrobiną pieprzem, tymiankiem i szczyptą kminku.

  5. Wlej odrobinę wody, przykryj i duś około 10 minut na wolnym ogniu, aż kapusta stanie się miękka, ale nie rozgotowana tylko taka al dente.

  6. Dodaj miód i kilka kropel cytryny – delikatnie wymieszaj.

  7. Zdejmij z ognia, pozwól, by chwilę odpoczęła, nabrała oddechu i smaku.


✨ Sekret smaku Aeliry:

Nie spiesz się.
Pozwól cebuli, jabłku i kapuście rozmawiać w maśle i miodzie.
To danie nie lubi pośpiechu – zrobione z miłością, odwdzięcza się spokojem i ciepłem, jak przytulenie po długim dniu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF