Translate

sobota, 18 października 2025

Pasztet z mięsa z rosołu – babciny, delikatny i aromatyczny

 

Pasztet z mięsa z rosołu – babciny, delikatny i aromatyczny

Składniki:

  • mięso z rosołu (kurczak, indyk, wołowina – co masz)

  • 1–2 marchewki z rosołu

  • 1 cebula (świeża, nie z rosołu)

  • 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte)

  • 2–3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy manny, ja dałąm bułkę

  • 2 jajka

  • 2–3 łyżki rosołu (dla wilgotności)

  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki mniej więcej), gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki), około łyżeczki papryki słodkiej.


Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój i zeszklij na odrobinie masła lub oleju, dodaj czosnek – tylko aż zacznie pachnieć.

  2. Wszystkie składniki (mięso, marchewki) zmiel w maszynce lub blenderem.

  3. jajka dodajemy surowe + bułka tarta.

  4. cebulkę drobno pokrojoną z pieczarkami podsmażamy na patelni.

  5. Masa powinna być wilgotna, ale gęsta – jeśli sucha, dodaj odrobinę rosołu.

  6. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem, wyrównaj i posmaruj wierzch odrobiną masła lub oleju, ja posmarowałąm papier masłem i położyłam trochę na wierzch.

  7. Piecz ok. 45–60 minut w 180°C – aż wierzch się lekko zarumieni. Piekłam godzinę. 

  8. Po upieczeniu zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy smaki się „zwiążą”.


🌼 Wariant:
Można dodać trochę wątróbki (jeśli masz) lub podsmażonych pieczarek, żeby pasztet był głębszy w smaku.


Taki pasztet jest idealny na kanapki, do chlebka, albo nawet z ogórkiem kiszonym — jak w starych, najlepszych czasach 🍞🥒





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF