Pasztet z mięsa z rosołu – babciny, delikatny i aromatyczny
Składniki:
-
mięso z rosołu (kurczak, indyk, wołowina – co masz)
-
1–2 marchewki z rosołu
-
1 cebula (świeża, nie z rosołu)
-
2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
-
2–3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy manny, ja dałąm bułkę
-
2 jajka
-
2–3 łyżki rosołu (dla wilgotności)
-
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (2 łyżki mniej więcej), gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki), około łyżeczki papryki słodkiej.
Przygotowanie:
-
Cebulę pokrój i zeszklij na odrobinie masła lub oleju, dodaj czosnek – tylko aż zacznie pachnieć.
-
Wszystkie składniki (mięso, marchewki) zmiel w maszynce lub blenderem.
jajka dodajemy surowe + bułka tarta.
cebulkę drobno pokrojoną z pieczarkami podsmażamy na patelni.
-
Masa powinna być wilgotna, ale gęsta – jeśli sucha, dodaj odrobinę rosołu.
-
Przełóż do keksówki wyłożonej papierem, wyrównaj i posmaruj wierzch odrobiną masła lub oleju, ja posmarowałąm papier masłem i położyłam trochę na wierzch.
-
Piecz ok. 45–60 minut w 180°C – aż wierzch się lekko zarumieni. Piekłam godzinę.
-
Po upieczeniu zostaw do całkowitego wystygnięcia – wtedy smaki się „zwiążą”.
🌼 Wariant:
Można dodać trochę wątróbki (jeśli masz) lub podsmażonych pieczarek, żeby pasztet był głębszy w smaku.
Taki pasztet jest idealny na kanapki, do chlebka, albo nawet z ogórkiem kiszonym — jak w starych, najlepszych czasach 🍞🥒




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz