Translate

niedziela, 28 września 2025

Drożdżówka po niemiecku (Streuselkuchen)

 


Drożdżówka z kruszonką (Streuselkuchen)


Ciasto:

500 g mąki pszennej (typ 450–550)

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)

80 g cukru

250 ml letniego mleka

80 g masła (roztopionego, przestudzonego)

1 jajko

szczypta soli

opcjonalnie: skórka z cytryny albo 1 łyżeczka cukru waniliowego

Śmietana procent między 20% a 24% nie mniej i nie więcej. (ewentualnie naturalny jogurt grecki)


Warstwa śmietanowa (zamiast Schmanda):


około 3 łyżki  śmietany kwaśnej 22%  ( śmietana musi mieć między 20% a 24% nie mniej i nie więcej, można zastąpić naturalnym jogurtem greckim), kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie, dla świeżości)



Kruszonka:

100 g mąki

60 g cukru

60 g zimnego masła



Wykonanie krok po kroku:

1. Rozczyn:

W 100 ml letniego mleka rozpuść drożdże z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki.

Odstaw na 10–15 minut, aż zacznie się pienić.


2. Ciasto:

W dużej misce wymieszaj mąkę, resztę cukru, jajko, rozczyn, resztę mleka, roztopione masło i szczyptę soli.

Wyrabiaj 10–15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3. Pierwsze wyrastanie:

Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi objętość.


4. Blacha:

Wyłóż papierem do pieczenia.

Rozciągnij wyrośnięte ciasto równomiernie na blasze 23×33 cm.


5. Warstwa śmietanowa:

Wymieszaj  śmietanę  z kilkoma kroplami soku z cytryny.    Rozsmaruj cienko na warstwie jabłek, ja raz posmarowałam pod jabłkami i też wyszło. 😁


6. Kruszonka:

Zagnieć mąkę, cukier i zimne masło w palcach, aż powstaną grudki.

Posyp równomiernie po wierzchu.


7. Drugie wyrastanie:

Odstaw ciasto na blasze jeszcze na 20–30 minut.


8. Pieczenie:

Piecz w 180 °C (góra–dół) przez 30–35 minut, aż kruszonka będzie złocista.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF