"Ziemniaki po niemiecku (Bratkartoffeln mit Äpfeln und Zwiebeln)"
Popularne w Niemczech danie, szczególnie w regionach północnych. Słodko-kwaśne jabłka świetnie równoważą smak ziemniaków i cebuli. Po szwabsku południa niemiec dodaje się drobno pokrojony boczek również obsmażony.
Składniki (na 2–3 porcje)
-
600 g ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej, twarde w gotowaniu – „festkochend”)
-
2 jabłka (kwaśne lub lekko winne, np. renety)
-
2 średnie cebule
-
2–3 łyżki smalcu lub oleju (tradycyjnie w Niemczech często używa się smalcu)
-
sól, pieprz
-
szczypta cukru (opcjonalnie)
-
natka pietruszki lub majeranek (do posypania)
Przygotowanie
-
Ziemniaki ugotuj w mundurkach dzień wcześniej lub kilka godzin przed smażeniem. Ostudź, obierz i pokrój w plastry ok. 0,5 cm.
-
Cebule pokrój w piórka, a jabłka w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki (ze skórką ale jak ktoś nie lubi to bez).
-
Na dużej patelni rozgrzej smalec.
-
Podsmaż cebulę na złoty kolor z cukrem solą i pieprzem, dodaj jabłka i krótko razem obsmaż, aż lekko zmiękną i zrobią się rumiane. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
-
Na tej samej patelni usmaż ziemniaki – najpierw nie mieszaj, żeby utworzyła się chrupiąca skórka, dopiero potem delikatnie obracaj.
-
Kiedy ziemniaki są złote i chrupiące, dodaj ponownie cebulę z jabłkami, dopraw delikatnie solą, pieprzem. Wymieszaj i smaż razem jeszcze 2–3 minuty.
-
Podawaj posypane natką lub majerankiem.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz