Translate

czwartek, 18 września 2025

Ziemniaki po niemiecku

 


"Ziemniaki po niemiecku  (Bratkartoffeln mit Äpfeln und Zwiebeln)"

Popularne w Niemczech danie, szczególnie w regionach północnych. Słodko-kwaśne jabłka świetnie równoważą smak ziemniaków i cebuli.  Po szwabsku  południa niemiec dodaje się drobno pokrojony boczek również obsmażony. 


Składniki (na 2–3 porcje)

  • 600 g ziemniaków (najlepiej ugotowane dzień wcześniej, twarde w gotowaniu – „festkochend”)

  • 2 jabłka (kwaśne lub lekko winne, np. renety)

  • 2 średnie cebule

  • 2–3 łyżki smalcu lub oleju (tradycyjnie w Niemczech często używa się smalcu)

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru (opcjonalnie)

  • natka pietruszki lub majeranek (do posypania)


Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach dzień wcześniej lub kilka godzin przed smażeniem. Ostudź, obierz i pokrój w plastry ok. 0,5 cm.

  2. Cebule pokrój w piórka, a jabłka w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki (ze skórką ale jak ktoś nie lubi to bez).

  3. Na dużej patelni rozgrzej smalec.

  4. Podsmaż cebulę na złoty kolor z cukrem solą i pieprzem,  dodaj jabłka i krótko razem obsmaż, aż lekko zmiękną i zrobią się rumiane. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.

  5. Na tej samej patelni usmaż ziemniaki – najpierw nie mieszaj, żeby utworzyła się chrupiąca skórka, dopiero potem delikatnie obracaj.

  6. Kiedy ziemniaki są złote i chrupiące, dodaj ponownie cebulę z jabłkami, dopraw delikatnie solą, pieprzem. Wymieszaj i smaż razem jeszcze 2–3 minuty.

  7. Podawaj posypane natką lub majerankiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF