Translate

czwartek, 18 września 2025

Placki jabłkowe po niemiecku, szwabskie ( Apfelküchle )

 



 Placki jabłkowe po niemiecku, szwabskie  ( Apfelküchle )

To tradycyjny deser ze Szwabii – jabłka w cieście, smażone na złoto.


Składniki (na 8–10 placków)

  • 2–3 jabłka

  • 150 g mąki

  • sok z 1/2 cytryny

  • 150 ml mleka

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • olej do smażenia lub maslo klarowane

  • opcjonalnie 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego (bardzo niemiecki akcent)

  • cukier puder + cynamon do posypania



Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plastry ok. 1 cm (jak pierścienie), skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.

  2. Z mąki, mleka, jajka, cukru i soli zrób ciasto, konsystencja jak na naleśniki, trochę gęstsze.           ( i ewentualnie rum)

  3. Rozgrzej olej na patelni.

  4. Plastry jabłek zanurz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor.

  5. Wyjąć na papier a potem posyp cukrem pudrem i cynamonem, podawaj na ciepło.


Dlaczego warto?

  • Smak dzieciństwa w Niemczech – robi się je szybko, z podstawowych składników.

  • Proste, a pachnie jak święta bo w nie podawany i domowe pieczenie.

  • Można jeść same albo z lodami waniliowymi 😋





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF