Placki jabłkowe po niemiecku, szwabskie ( Apfelküchle )
To tradycyjny deser ze Szwabii – jabłka w cieście, smażone na złoto.
Składniki (na 8–10 placków)
-
2–3 jabłka
-
150 g mąki
sok z 1/2 cytryny
-
150 ml mleka
-
1 jajko
-
1 łyżeczka cukru
-
szczypta soli
-
olej do smażenia lub maslo klarowane
opcjonalnie 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego (bardzo niemiecki akcent)
-
cukier puder + cynamon do posypania
Przygotowanie
-
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plastry ok. 1 cm (jak pierścienie), skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
-
Z mąki, mleka, jajka, cukru i soli zrób ciasto, konsystencja jak na naleśniki, trochę gęstsze. ( i ewentualnie rum)
-
Rozgrzej olej na patelni.
-
Plastry jabłek zanurz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor.
-
Wyjąć na papier a potem posyp cukrem pudrem i cynamonem, podawaj na ciepło.
Dlaczego warto?
-
Smak dzieciństwa w Niemczech – robi się je szybko, z podstawowych składników.
-
Proste, a pachnie jak święta bo w nie podawany i domowe pieczenie.
-
Można jeść same albo z lodami waniliowymi 😋


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz