Sernik tradycyjny
Ten przepis dostałam od pana który był cukiernikiem z dawnymi tradycjami.
składniki:
1,5 kg twarogu połtustego
30 dag cukru
1 kostka tłuszczu ( ja użyłam kasi 250g)
1 budyń waniliowy
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mączki ziemniaczanej ( można ją zastąpić trzema ugotowanymi rozgniecionymi ziemniakami)
8 jaj
wykonaie:
Jajka ubić z cukrem i odstawić; twaróg dokładnie rozbić, (ja ubijam mikserem) ja go nie miele, ewentualnie tylko raz, dodać pokrojone w kawałki miękkie masło, cukier waniliowy dokładnie miksujemy no i na końcu dodajemy mączkę, budyń oraz ubite jajka.
piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni celsjusza 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperature do 160-150 i pieczemy jeszcze 25 minut.
forma 34cm x 24cm średnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz