Translate

sobota, 7 września 2024

Sernik Tradycyjny

 

Sernik tradycyjny

Ten przepis dostałam od pana który był cukiernikiem z dawnymi tradycjami.

składniki:

1,5 kg twarogu połtustego

30 dag cukru

1 kostka tłuszczu ( ja użyłam kasi 250g)

1 budyń waniliowy

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mączki ziemniaczanej ( można ją zastąpić trzema ugotowanymi rozgniecionymi ziemniakami)

8 jaj

wykonaie:

Jajka ubić z cukrem i odstawić; twaróg dokładnie rozbić, (ja ubijam mikserem)  ja go nie miele, ewentualnie tylko raz, dodać pokrojone w kawałki miękkie masło, cukier waniliowy dokładnie miksujemy no i  na końcu dodajemy  mączkę, budyń oraz ubite jajka.

piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni celsjusza 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperature do 160-150 i pieczemy jeszcze 25 minut.

forma 34cm x 24cm średnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF