Translate
piątek, 9 października 2015
Pierogi Leniwe
PIEROGI LENIWE
Składniki:
500 gram ugotowanych ziemniaków
500 gram półtłustego twarogu
2 jajka
około 100 gram mąki (plus do oprószenia)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce i włożyć do miski, wbić 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę, cukier oraz cukier waniliowy.
Wyrabiać ciasto przez chwilę aż zrobi się elastyczne formując kulę, w razie potrzeby dodać garść mąki, na stole oprószonym mąką uformować wałki grubości cygara, rozpłaszczyć lekko nożem i pokroić na kawałki.
Zagotować lekko osoloną wodę i wrzucać do wrządku delikatnie mieszając żeby się nie przylepiły do dna, po wypłynięciu wyjmować.
Można podać posypane cukrem i polane gęstą śmietaną lub zrumienić bułkę tartą z cukrem, masłem i cynamonem składniki dobierając na oko.
Życzę smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz