Translate

środa, 21 maja 2014

Biały barszcz z pulpetami


To przepis można powiedzieć że mojej babci, ona tak gotowała to danie i moja mama też a moja mała córeczka uwielbia taki barszczyk.

Składniki:
włoszczyzna czyli spory kawałek korzenia selera, 1 duży korzeń piertuszki lub 2 mniejszcze, 2 duże marchewki lub 3 średnie, por. 
6 listków laurowych
4-5 kulek ziela angielskiego
0,5kg mięsa mielonego
1 cebula
2 kromki rozmoczonego odciśniętego chleba
duża garść majeranku
sól, pieprz, 
1 łyżka cukru, około 3 łyżki octu spirytusowego
śmietana, mąka do zaciągnięcia zupy.

Wykonanie:

Do tej proporcji składników używam garnka o pojemności 2,5 litra. z mielonego mięsa, drobno pokrojonej cebuli, chleba i majeranku  wyrobić mielone na gładką masę  doprawiając solą i pieprzem.

       Z włoszczyzny ugotować wywar dodając listki laurowe i ziele angielskie (wywar solimy do smaku)
gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją całą, marchewki kroimi w drobną kostkę i dodajemy na końcu do zupy.  
       Z mielonego mięsa robimy małe okrągłe kulki i wrzucamy do wywaru, gotujemy aż wypłyną na wierzch, potem dodajemy cukier i ocet (zupa powinna mieć słodko-kwaśny smak z wyraźną delikatnością śmietany) mąkę około 2 łyżki wsypujemy do średniej wielkości słoika dolewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy po kilku sekundach jest gotowa żeby zaciągnąć zupę, hartujemy ją dodając trochę gorącej zupy, na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę.

 Gotową zupę posypujemy odrobiną majeranku.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi osobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print

Print Friendly and PDF